Exkluzív apartmanok Ótátrafüreden (Stary Smokovec)
Forint árak 
- Magyar nyelvű szállásfoglalás
Telefon:
06 309 319 243 (Erika)
Posta:
tatraktiv[kukac]tatraktiv.hu
Tatraktiv apartmanok
Tatraktiv
Tatraktiv2
Tatraktiv1

 
Tatraktiv
Apartmanok
Árak
Foglalás
Térkép
Túrázás
Síelés
Kellemes
Aktuális
Étel - Ital
Barlangok
Fényképek
English
Vélemények
Kérdéseik
+ Programok
Magas Tátra - Ótátrafüred - Stary Smokovec - webcam - hójelentés - sípályák - túrázás - apartmanok
szállás - magas tátrai szállás - barlangok Szlovákióban - térkép hozzánk - túraútvonalak - fürdők
hegymászás - Vysoké Tatry - aktív pihenés - hegyi turizmus - időjárás előrejelzés a Magas TátrábanApt.videók
Tatraktiv foto 42
a képek nagyíthatóak
A Szlovák Paradicsom Nemzeti Park a Magas Tátrától délre található.

A Tatraktiv apartmanjaitól kb. 20-22 kilométerre van Csingó (Cingov), mely jó kiindulási pontja lehet a Szlovák Paradicsom látványosságainak bejárásához. (Csingó a Hernád medence túristaközpontja is egyben)

GPS kordinátái: N48.9577736 / E20.4688501

Sajátos, tagolt domborzati viszonyokkal rendelkező karsztvidék, számos vízmosta szakadékkal, völgyszorossal, kanyonnal és karsztképződményekben gazdag fennsíkkal (kattintson a képekre). Kivételes természeti és esztétikai értékeinek köszönhetően, a Szlovák Paradicsomot 1988-ban Nemzeti Parkká nyilvánították, 19 763 hektáros területéből 13 011 ha szigorúan védett.

A Szlovák Paradicsom túrái nem megeröltetőek, viszont elengedhetetlen a magabiztos koordináció.  A szurdokok túrái csak egy irányban járhatóak, ami azt jelenti,  hogy nincs visszafordulási lehetőség. A szurdokokban való túrázást  a sziklafalhoz erősített fémlétrák és láncok teszik lehetségessé, melyek olykor 10-20 m magasak és vízesések mellett vezetnek.   A Szlovák Paradicsomban való túrázáshoz semmilyen sziklamászó-technika nem szükséges, de elengedhetetlen a túrázási tapasztalat.   A Szlovák Paradicsom turistaútjai mindenki számára szabadon járhatóak, évente sok ezren keresik fel a vadregényes szurdokokat, a balesetek ritkák.   Azok a túrázni vágyók, akik még nem jártak hasonló túrán, vagy nem  túráztak még létrákkal ellátott túraútvonalon, járjanak el kellő körültekintéssel, mérjék fel erejüket objetíven és figyeljenek oda a nehezebb szakaszoknál.  

Ajánlott felszerelés:  hátizsák a napi túrákhoz, a célnak megfelelő túraöltözet,  meleg ruha, polárdzseki, esőkabát, esőnadrág,  kényelmes túrabakancs, elemlámpa, kulacs.   A legcélszerűbb olyan esőkabátot és esőnadrágot hozni,  amelyik ún. lélegző (pl. Gore-Tex) anyagból készült.  A jó minőségű esőkabát és esőnadrág fontosságát külön  hangsúlyozzuk, kérjük mindenképpen fordítsanak erre kellő figyelmet!  Olyan bakancsban induljanak a túráknak, amelyet már betörtek.

Időjárás: Az Alacsony-Tátrát a változékony időjárás jellemzi: tavasszal és ősszel a levegő hőmérséklete 15-20 oC közt várható, nagyobb magasságban azonban csak 5-6 oC körül. A Szlovák Paradicsom nyirkos völgyeit csak naponta néhány órán át éri napsütés, így itt hűvösre kell számítani ( 5-6 oC a völgyekben). A hegycsúcsokat késő ősszel és tavasz végén hó borítja.


                                         
szp1
szp2
szp3
szp4
A Szlovák Paradicsom kiemelkedő látványosságai

Hernád-áttörés (Prielom Hornádu)

A Hernád-áttörés a Hernád felső folyásán lévő körülbelül 16 km hosszú szakasz a Nagy Fehér Víz (Velká Biela Voda) torkolatától Szepessümegig (Smižany). A Hernád itt egy olyan kanyonszerű völgyet alkot, ahol a partok a hegygerincekről 300 m-es szintkülönbségekkel zuhannak alá. A turistamúltnak köszönhetően, a Hernád-áttörésnek kiemelkedő helye van a Szlovák paradicsom természeti értékei között.

A Hernád-áttörés korábban nem volt egész hosszában járható. 1960-ban kezdték meg a kötél padok kiépítését a Kolostor szakadékban (Kláštorská roklina) és 1974-ben fejeződött be a „Hegyi szolgálat útjának" fázisos kiépítése. Ezen az útvonalon 7 fémhíd és pad, megközelítőleg 320 m lánc (az exponált sziklafalakba), 140 mászóvas és körülbelül 70 fapad van beépítve.

Megközelítés: Gyalog Iglóról (Spišská Nová Ves), Szepessümegről (Smižany), Szepestamásfalváról (Spišské Tomášovce), Létánfalváról (Letanovce), Káposzta-falváról (Hrabušice) és Imrikfalváról (Dedinky).


Nagy Sólyom (Velky Sokol)

A Glac-tető nyugati szélén fekvő hatalmas és hosszú szoros. A romantikus Róth szakadékkal ér véget, amit a Szlovák paradicsom turisztikájának egyik úttörőjéről neveztek el. A szoros mindkét partját sziklás falak alkotják, amik gyakran 300 m magasak is lehetnek.

Az első teljes átkelést 1898 augusztus 20-án prof.Róth Manó, dr. N. Filarský és M. Karolinyi tette meg. Egy hónappal később ugyanez a csapat egy művészi fényképésszel V. Forbergerrel kibővítve, újra megtette az utat a szoroson át. V. Forberger képei voltak az elsők a Szlovák paradicsom szorosaiból. A Hegyiszolgálat tagjai 1956-ban felszerelték az első fémlétrákat. A Róth szakadék elején emléktábla van elhelyezve.

Megközelítés: Gyalog Káposztafalváról (Hrabušice) és Betlenfalváról (Betlanovce).Suchá Belá (fenti video)

A Szlovák paradicsom legromantikusabb szorosa. Vize a Glac-tető északi szélén ered és elválasztja egymástól a Vtácí hrb és Rumanova masszívumokat. A Nagy Fehér vízbe (Velká Biela voda) a Podlesok központban ömlik.

Suchá Belá felfedezése 1900-ban kezdődött, amikor egy csapat prof.Róth Manó vezetésével a Misové vízesésig jutott. 1908-ban megjelölték és módosították a turistaútvonalat a vízesésig. 1910 márciusában, télen  Mervay vezetésével tették meg először az utat az egész szoroson át. Teljes egészében, a Misové vízesés szakadékot is beleértve 1957-ben engedték át a Hegyiszolgálat munkatársai a turisták számára a szorost.

A vízesések egymás után: Misové vízesés, Misové vízesés szakadéka, Szakadék (Roklina), Ablakocskás vízesés (Okienkový), Medres vízesés (Korytový), Szélső vízesés (Bocný), Kaskáda.

Megközelítés: Gyalog Káposztafalváról (Hrabušice), és Betlenfalváról (Betlanovce).